Waarom je ’s middags even naar buiten moet

Ben je na een lange werkdag helemaal uitgeput? Heb je na je dagtaak regelmatig last van barstende hoofdpijn? Dan kom je misschien wel een paar vitaminen te kort. De oplossing? Naar buiten!
Een paar weken geleden was het nog donker als je ‘s ochtends op je werk arriveerde. En ook als je weer naar huis ging, was de zon al terug verdwenen. Een sombere periode die met de komst van de lente – en het verzetten van de klok – weer helemaal verdwenen is.
Gelukkig maar, want die donkere dagen zijn absoluut niet goed voor je. Zeker wanneer je op je werkplek maar weinig kunt proeven van het daglicht. Natuurlijk licht geeft je een flinke dosis vitamine D. En dat heb je nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Het belang van vitamine D
Niet moeilijk dat psychologen over de hele wereld aanraden om genoeg buiten te komen. Als je elke dag rond het middaguur even naar buiten trekt, kom je makkelijk aan je dagelijkse dosis vitamine D. Een twintigtal minuten volstaat al. Dus snel even een blokje om wandelen of je lunch in het gras of op een bankje eten en je kunt weer verder.
Maar waarom is die vitamine D nu zo belangrijk? Het geeft je weerstand een flinke boost. Het geeft je energie, het versterkt je spieren en je botten en heeft een positief effect op depressieve gevoelens en klachten. Ook mooi meegenomen: de wetenschap vermoedt zelfs dat daglicht kanker kan afwenden én de gevolgen van veroudering vertraagt.

Beter presteren
En dat is nog niet alles, want natuurlijk daglicht kan je productiviteit zelfs ten goede komen. Je ogen werken beter, waardoor je minder snel moe wordt en ook minder snel hoofdpijn krijgt van dat urenlange staren naar je beeldscherm.
Verrassend is ook dat natuurlijk daglicht ervoor kan zorgen dat je meer tijd aan je taken besteedt, dan aan het bellen met collega’s. Dat blijkt uit een oudere studie. Wie op een werkplek werkt met veel ramen, is dus productiever. Een duidelijke verklaring hiervoor is er nog niet, maar het is wel bewezen dat als je minder kunt genieten van natuurlijk licht op je werk, de kans groot is dat je ’s nachts slechter slaapt.

Frisse buitenlucht
Vitamine D heb je dus broodnodig. Je kunt ook regelmatig vette vis eten, een van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevat. Of vitaminen in pil- of druppelvorm slikken. Maar dat is niet genoeg om je dagelijkse dosis binnen te krijgen. Een alternatief: een lichttherapielamp. Die kun je voor je neus zetten als je de krant leest, of rustig aan het ontbijten bent.
Maar uiteindelijk is en blijft er niets beter dan gewoon even naar buiten gaan. Een goede reden om je lunch niet meer achter je computer op te eten, wat trouwens heel slecht is. Zoek de frisse lucht op! Minder productief word je er zeker niet van.
(dt/em) – Bron: Intermediair