(T)huiswerk in tijden van corona | auteur Isabel De Wit

Sinds vorige week zijn we door de coronacrisis volop in homeworking-modus. Sommigen onder ons hadden al ‘thuiswerkervaring’, bij anderen is het compleet nieuw en werd in allerijl de living/het kookeiland/het bureau/de rommelkamer getransformeerd tot home office. We zijn echte leguanen en passen ons snel aan… Al horen daar natuurlijk ook de nodige uitdagingen bij. Want als je kinderen hebt, is het bij jou ‘op kantoor’ zowel thuis- als huiswerk… Hierbij enkele gouden tips voor werknemers met of zonder kids om van deze rare periode fijne gestructureerde werkdagen te maken. Veel succes!

  • Voelt het wat onwennig om te skypen of een video conference call te houden met je living – inclusief strijkplank en creatieve chaos – als achtergrond? Test dan even je camera om te zien hoe ver de achtergrond reikt en verleg de spullen waarvan je niet wil dat je baas en collega’s ze zien. Hou de kat ook even op afstand indien hij/zij een echte cameraplakker is ?.
  • Ook al moet je jezelf niet verplaatsen naar het werk, verander niets aan je dagelijkse outfit. Werken, vergaderen en bellen in pyjama is een no-go. Als je kleren aantrekt die je voor een gewone externe werkdag ook zou aantrekken, dan maak je duidelijk de scheidingslijn tussen werk en privé. Check alvast dit artikel. Indien je jouw comfy jogging/homewear aantrekt na je werktijd, geeft het ook duidelijk de klik dat je letterlijk offline bent. Die pantoffels doorheen de dag kunnen we eventueel door de vingers zien ?.
  • Elke dag met je partner en je kids op ‘home office’ vertoeven is niet altijd even evident. Zorg daarom voor structuur in je eigen to do list en het huiswerk van de kids. Met heldere afgebakende timings voor spel en ontspanning versus (t)huiswerk. Een duidelijke agenda opstellen op een echt fysiek schoolbord? Waarom niet! Laat de kids de randen tekenen en inkleuren.
  • Kom voldoende ‘uit uw kot’. Een wandeling is deugddoend voor lichaam en geest (en hond). Je brein even zuurstof geven doet wonderen voor je productiviteit én humeur.
  • Van humeur naar humor. Want in deze moeilijke tijden is eens goed lachen meer dan welkom. Op YouTube of Netflix vind je comedians genoeg die je deze rare periode even doen vergeten. Gelukkig krijg je ook regelmatig via mail of WhatsApp grappige filmpjes of oneliners doorgestuurd. Humor is momenteel het beste medicijn op de markt… Hou de moed er dus in!