Vijf tips om jouw telewerk een gouden randje te geven | auteur Isabel De Wit

Homeworking, thuiswerk, telewerk,… Het kind moest een naam hebben. En niet iedereen onder ons ziet dat kind even graag. We vervloeken het wel eens, zouden er liever co-ouderschap voor regelen en voelen ons regelmatig een echte ploetermoeder. Maar: het is wat het is. Thuiswerk hoort bij het nieuwe normaal. Tips om die telewerkmodus zo aangenaam mogelijk te maken, zijn dus van harte welkom. Bij deze: 4 + 1 gratis als het om advies over homeworking gaat!

  • Laat je niet verleiden om vóór je ontbijt of na je avondeten nog ‘snel dat mailtje te sturen’. Baken je grenzen én je tijdspanne duidelijk af. Werk is werk, thuis is thuis. Je gaat heus niet efficiënter werken door voor en na nog enkele mailtjes te sturen. Relativeer het ook: wat is écht dringend?
  • Over dringend gesproken: verzorg je goed. Inclusief wc-breaks én deugddoende koffiepauzes. Die zijn pas écht prio!
  • Je stappenteller is deze tijden diep bedroefd. Want doordat je met je telewerk (bijna) niet uit je kot komt, laat staan op de derde verdieping iets gaat halen of naar de printer wandelt, is je beweging ondermaats. Las daarom, en voorzie het zeker in je agenda, een sportpauze in. Wandel even twee straten verder, blokje om, en je zal zien: het doet wonderen voor lichaam én geest. Wedden dat je tijdens die Skype-vergadering in de namiddag eens zo helder kan denken én er (nog) beter uitziet?
  • Voorbereiding is alles. Maak een overzichtelijke planning en kies het medium dat werkt voor jou: dat kan OneNote, een grote post-it of een kleurrijke to do list zijn. Vink de gedane to do’s af en trakteer jezelf dan ook op een welverdiend hoera-moment!
  • Onderhoud de contacten met je collega’s. Het is niet omdat jullie nu vele Skype-, Teams- en Zoommeetings hebben dat dat het enige contact is dat voldoende is. Die broodnodige smalltalk, eens polsen hoe het écht met elkaar gaat,… is zo waardevol en boostgevend. Zeker in deze tijden!

Spread the word, not the virus. Stuur deze blogtekst dus zeker door naar je collega’s en zorg er zo voor dat hun telewerkdag een gouden randje krijgt!