Veel leesplezier | auteur Isabel De Wit

‘Veel leesplezier’: we lezen het vaak, als inleiding van een tekst of we wensen het de kids toe bij het ontdekken van de plaatselijke bib. Ook ik gebruik het vaak in blogteksten. We wensen het de lezer dus van harte toe, maar waarover gaat het precies? Want dat ‘plezier’ zit voor ieder van ons in iets anders. Sommigen lezen een tekst met de hoop er troost en een schouder om op te huilen in te vinden, anderen vinden een column pas geslaagd als hij herkenbaar is en bevestiging geeft. De ene vindt een tekst pas plezierig als deze emoties heeft opgewekt, de ander als hij op het einde van het cursiefje het gevoel heeft dat zijn verwachtingen zijn ingelost.

Veel leesplezierEn wat dan met een boek? Met vele hoofdstukken, volle paragrafen en eindeloze alinea’s. Als je een boek koopt, ligt de verwachting er al voor de volle 100%. Maar het valt voor dat we teleurgesteld zijn, dat de samenvatting op de achterflap de lading totaal niet dekt. Dat we letterlijk verkocht zijn aan het boek, totdat we het eerste hoofdstuk hebben gelezen… We starten het lezen van een tekst, een column, een blog dan ook vaak al met torenhoge verwachtingen. Want we hebben eindelijk de tijd genomen om even rustig op de bank neer te ploffen of Facebook te laten voor wat het is en die wekelijkse column in Libelle eindelijk eens op het gemak te lezen. We geven onszelf over en daar hoort een beloning bij.

Dus: wat is voor jou het plezier in lezen? Begint dat al bij de aankoop van het boek, bij het vullen van je boekenkast of ben je pas tevreden als die ene column de cirkel rond maakt?

Wat je drijfveer ook is: geniet van het lezen, want lezen is dromen met je ogen open!