Uitstel is geen afstel? | Auteur Isabel De Wit

Uitstelgedrag. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Sommigen onder ons kicken net op die rush en omarmen de last minutes. Bij anderen zorgt het woord ‘deadline’ alleen al voor een heleboel stress. Het uitstellen van het doén van to do’s, van kleine en grote taken, het is iets menselijks en zeer herkenbaar. Vandaar ook dat ‘morgen’ vaak de drukste dag van de week is (niet geheel toevallig ook een Spaans gezegde). Want wat ‘mañana’ kan, moeten we vandaag toch niet doen? Maar vaak wordt die ‘morgen’ al gauw ‘overmorgen’, ‘volgende week’ of… een dag vóór de grote deadline.

Het is niet toevallig dat de taken die we uitstellen, vaak die lastige klussen zijn. Die zaken waar we tegenop zien en een hele veronderstelling over maken dat het moeilijke to do’s met veel hindernissen zijn. Maar even vaak moeten we toegeven dat die vervelende klus, eens eraan gestart, wel meevalt en heus niet zo’n steile berg is om op te gaan. ‘Waarom ben ik daar eigenlijk niet eerder aan begonnen?’

Toffe to do’s, daar starten we liever vandaag dan morgen mee. Zo ook deze maandelijkse blogtekst. Een gouden tip voor jouw lastige to do’s op werkvlak: doe er eentje nog voor je je volle inbox bekijkt. Dat geeft je een goed gevoel om al iets afgewerkt te hebben. En beloon jezelf nadien met een kopje zwart goud, vergezeld van één (of twee) zoete zondes. Want voor wat, hoort wat. Toch?