Random Act of Kindness | Auteur Isabel De Wit

Zomaar iets liefs doen voor een ander. Iemand die je kent. Of een nobele onbekende. En: zonder iets terug te willen of te verwachten. Iemand plezieren, verwacht of onverwachts. In het Engels plakt er een mooie term op: ‘RACK’ ofwel ‘Random Act of Kindness’. Het zijn momenten in je leven die glans, een glimlach op het gezicht en blijdschap creëren. Niet iets van geven en nemen. Maar gewoon oprecht iets geven en méé blij zijn. Het is zoals een cadeau geven aan je beste vriend. Een geschenk waar je zelf blij van werd toen je het kocht met hem in gedachten, en waarvan je niet kan wachten tot hij het uit de verpakking haalt. Racks zijn me al eens voorgevallen. Zoals die ene keer na mijn stage toen de trein richting Mechelen grote vertraging had en ik nog een ‘klein hongerke’. De snoepautomaat lonkte. Ik had mijn keuze al gemaakt maar besefte dan dat ik 5 eurocent te kort kwam. Het meisje naast mij gaf me met veel plezier het ontbrekende rosse centje, en dit zonder dat ik het vroeg. Ze maakte m’n avond. Het zijn de kleine dingen in het leven die een mens gelukkig maken. Ook (klein)geld.

September 2021Of deze zomer toen ik met de fiets ging winkelen en de papieren zak waarin nieuwe schoenen zaten, openscheurde net toen ik een versnelling hoger wilde schakelen. Een medewerkster uit een nabijgelegen winkel kwam uit haar zaak en snelde me te hulp met een nieuw papieren exemplaar. Ze had het euvel zien gebeuren en hielp met plezier. Ik was haar heel dankbaar en glimlachte de ganse fietsrit terug naar huis. En nemen, doet geven. Zo ging ik onlangs met één van mijn beste vriendinnen naar een comedyavond van de plaatselijke Chiro. Gevoel voor humor was er daar die avond genoeg. Tijd om gevoel voor racks aan te wakkeren. Om de innerlijke mens te versterken, was er aan eten en drinken geen gebrek. Betaalwijze: de aankoop van drank- en eetkaarten alias ‘zuipkaarten’. Lynn en ik hadden nog zes vakjes over en waren qua “hapje tapje” voldaan. We sloten de avond in schoonheid af en keken naar de tafeltjes naast ons. ‘Wie van de groepjes verdient een rack?’ We besloten voor het familiegezelschap te gaan. En dat bleek een schot in de roos. De dankbaarheid was groot door dit kleine gebaar. Het was een geslaagde avond: smakelijk gelachen én iets goeds gedaan voor de medemens.

Een rack, het zit in een klein hoekje. En vaak heb je pas nadien door dat het er eentje was, gekregen of ontvangen. Krijg dit virus dus ook te pakken en laat je er vooral niet tegen vaccineren. Veel plezier!