Een stagiaire en jouw bedrijf: een match made in heaven | auteur Isabel De Wit

Het coronavirus beheerst al weken het nieuws. In onze bedrijven zijn collega’s of wijzelf dan ook volop aan het werk om voorzorgen te nemen, maatregelen te treffen en duidelijkheid te scheppen. We zouden haast vergeten dat deze periode van het jaar ook in het teken staat van… stages. Want grote kans dat er momenteel een stagiaire je team vervoegt. Zes weken, acht weken of drie maand? Met deze tips maak je er voor zowel de stagiaire als voor jou en het bedrijf een fijne en leergierige periode van.

Geef hem/haar een warm welkom. Voorzie een leuke attentie op zijn/haar bureau en hang een poster met toffe welkomstquote op, eventueel vergezeld van enkele kleurrijke slingers. Doe je dit al voor nieuwe collega’s? Prima. Maar doe het dan ook zeker voor jullie stagiaires. Zij verdienen dit warm onthaal evenzeer!

Maak er een uitvoerige onthaaldag van. Ga samen langs alle afdelingen, maak hem/haar wegwijs in de bedrijfstermen, -cultuur, wist-je-datjes,… Een geslaagde stage kan immers een leuk vervolg krijgen (vakantiejob, vast in dienst).

Vraag de stagiaire na een weekje voor waardevolle feedback. Een nieuwkomer, en zeker iemand van de schoolbanken, ziet alles fris, helder en heeft vaak interessante inzichten en ideeën. Hij/zij kan bijvoorbeeld met een nieuw voorstel komen voor een werkwijze die jullie al jaren op dezelfde manier doen.

Laat hem/haar jullie ‘onboarding proces’ eens onder de loep nemen. Want jullie willen toch ook van elke nieuwe medewerker een trotse ambassadeur maken? De stagiaire is zelf door jullie onthaald en kan dus met leuke suggesties komen.

Omarm de geweldige input waarmee de stagiaire bij jullie start. Hij/zij komt van de hogeschool of unief en werkt met tools die jullie misschien niet kennen. Van elkaar leren is dus het motto!

Redenen genoeg om van die stageperiode een echte toptijd te maken. Veel succes!