Het is maar een getal | auteur Isabel De Wit

Toen ik vorige maand een weekje verlof had genomen – staycation / me-time / reflectietijd –  had ik een gelaatsverzorging geboekt. Had nog een leuke kortingsbon dus deze extra voordelige prijs was ook mooi meegenomen na de rekeningenmaand december. En het deed deugd, mijn gezicht, visitekaartje nog eens de volle aandacht te ‘laten’ geven. Ik hoopte alvast er pakweg tien jaar jonger uit te zien, grapte ik nog tijdens die relaxbehandeling. Maar toen het afgelopen was, voelde ik me onmiddellijk tien jaar ouder. Grijze haren inclusief. Want de vriendelijke dame stelde me een anti-age dagcrème voor. Oei, ik zal er echt oud hebben uitgezien. Ik antwoordde verrast dat ik ‘nog maar’ 26 ben – in de fleur van mijn leven dus, met een egale teint. ‘Ja, dat schatte ik je wel hoor, maar vanaf je 25ste zou je toch al moeten smeren tegen de rimpels die er binnenkort aankomen’. Slik. Heb vriendelijk bedankt voor het wonderzalfje.

Een leuke anekdote achteraf gezien, maar het zette me toch aan het denken. Want ja, ook al ben ik nog ‘piepjong’, ik word ouder. Ook al word ik al lang niet meer aangesproken als ‘meisje’ of krijg ik geen gratis vleesje meer bij de slager, ik heb het er toch moeilijk mee. Bij het invullen van enquêtes of registratieformulieren kan ik al een tijdje niet meer leeftijdscategorie ’20 – 25 jaar’ aanduiden, maar zit ik al bij de serieuze ’26 – 34’.

Ook toen ik onlangs een post op Facebook zag passeren voor ‘jong schrijftalent’ en ik me in al mijn enthousiasme wou inschrijven, haalde de realiteit me in. Want het was voor jonge schrijvers tot en met 24 …

Onlangs was er in Nina magazine ook een grote reportage over en met ‘jong talent’. Acteurs, burgemeesters, influencers, … Van 17 tot en met 25 jaar. ‘Jong talent’ ben en heb je dus tot je 24ste of – als je geluk hebt –  tot je kwarteeuw.

Deze lente worden het op mijn kleurrijke verjaardagstaart 27 kaarsjes om uit te blazen. Maar ik ga ervoor zorgen dat het mijn jaar wordt. Een jaar waarin ik mijn talent neerpen, ondanks mijn hoge leeftijd. 27 is het nieuwe 20, toch? Ik begin alvast te smeren tegen de vele denkrimpels die zullen komen wanneer ik hierover reflecteer …