En toen sloeg de vonk over: verliefd op je elektrische fiets | Auteur Isabel De Wit

Mei 2021We hebben een hele tijd de veronderstelling gehad dat elektrische fietsen enkel voor bomma’s waren. Er werd op zijn zachtst gezegd nogal lacherig over gedaan. Gelukkig is die prehistorie al lang verleden tijd. Want fietsen met een batterij is helemaal in, bij jong én oud. De gepassioneerde fietsenmaker waar ik mijn gouden stalen ros heb gekocht, vertelde het mij onlangs nog: “Het is al elektrisch dat de klok slaat”. ‘Gewone’ fietsen worden bijna niet meer verkocht. Het afschuwelijk vooroordeel dat deze elektrische goudklompjes gelijk staan aan bomma’s is dan wel gelukkig al de wereld uit, er zijn nog een heel aantal mensen die ten onrechte belachelijke veronderstellingen te pas en te onpas als een boemerang in je gezicht gooien. Voordat je diezelfde boemerang probeert terug te mikken, kan je hen deze liefdevolle tegenargumenten op een dienblaadje presenteren:

  • ‘Elektrisch fietsen is niet sporten.’ Qué? Het is juist bewezen dat elektrische fietsers veel meer kilometers rijden, juist door het extra comfort. En dus grotere afstanden afleggen. En dus méér sporten. Logisch, toch?
  • ‘Mijn auto, mijn vrijheid.’ Verander dat maar snel in fiets. Want winkelen bij de buurtsupermarkt, een terrasje doen of je pakje afhalen bij het postkantoor: je bent eens zo snel weer terug, juist omdat je vervelende files kan voorbijfietsen. Jouw fiets geeft je vrijheid. En dat rijmt niet geheel toevallig op blijheid.
  • ‘Alleen in de auto met mijn lievelingsmuziek luid op, maak ik mijn hoofd helemaal leeg.’ Probeer eens een fietsritje en je zal gauw merken: je stalen ros is een gratis psycholoog op twee wielen, eentje die zichzelf dan ook nog eens terugverdient. Na een ritje, ook al moet je soms ons heerlijk Belgisch weer trotseren, heeft je ziel een deugddoende massage gekregen en werken je pedalen als bruistabletten tegen stresshoofdpijn.
  • ‘Zo’n lelijk fluohesje en grote kookpot op mijn hoofd? Nee, dank u.’ Eerst en vooral: safety first. Wees de Smos van jouw (fiets)straat. Waar veiligheid vroeger al eens synoniem stond voor saai en lelijk, is er een enorme inhaalbeweging gebeurd. Van knappe fluohesjes, fancy fietsjassen tot hippe helmen: het fietspad is de nieuwe catwalk.
  • ‘Het gaat niet snel genoeg.’ Gaat kwaliteit niet boven kwantiteit? Vertraag eerst en ga dan pas naar een hogere versnelling. Je bent jezelf aan het voorbij hollen en rijft de snelheidsboetes met koning Auto aan elkaar. Op de fiets bepaal je je eigen tempo, zonder bumperkleven en geclaxonneer (check ook tegenargument twee). Je passeert regelmatig sympathieke trotse bikers die de tijd nemen om oprecht een ‘goeiedag’ te zeggen. Beter wordt het niet, toch?
  • ‘Voor mijn woon-werkverkeer blijf ik trouw aan mijn klassebak, ook al woon ik niet zo ver.’ Enter de bedrijfsfiets. Of schaf zelf een exemplaar aan. Ben je een cijferfreak, niet alleen op de kilometrique maar ook qua centjes op het einde van de rit? Maak dan een knappe tabel in Excel en bereken je terugverdientijd. Zo zal je snel je getrouwheid overgeven aan een knap stalen ros.

Dus: als je rare blikken krijgt van automobilisten bij het voorbijfietsen op je gouden zadel, denk dan aan dit lijstje. Want jij weet wel beter. En anders heb je nog altijd een boemerang in je fietsmandje liggen. Veel plezier met de overslaande vonk op je elektrische topper!