Activiteit April 2021

Die dinsdagavond 27 april zaten stuk voor stuk enthousiaste deelnemers alias een volle virtuele zaal te popelen om tips rond lichaamstaal te krijgen. We waren voor specialiste ter zake Eva Vissers dan ook de ideale doelgroep: management assistants moeten immers aan hoge eisen voldoen. Polyvalent, een klankbord, een grote steunpilaar, assertief zijn en te allen tijde kunnen omgaan met moeilijk gedrag van collega’s en managers: om maar enkele voorbeelden te geven. We zijn dan ook de ambassadeur van ons bedrijf: het visitekaartje. We kregen van Eva concrete handvaten om de ‘superwoman’ in ons naar boven te halen: die bijzondere innerlijke kracht. De enthousiaste ‘docente’ van dienst leerde ons dat we op 30 minuten maar liefst 800 signalen kunnen uitwisselen. We moeten ons dus bewust zijn van het belang van non-verbale communicatie. De formule om authentiek over te komen ligt ‘m onder andere in het op één lijn krijgen van je non-verbale én verbale communicatie. En daarin speelt de immer bekende en beruchte ‘eerste indruk’ een glansrol. Die indruk is immers heel moeilijk te wijzigen. Eva toonde ons met ludieke tips dat we niet bang moeten zijn om ons bloot te stellen en we voor eens en voor altijd mogen stoppen met ons ‘klein’ te maken. We moeten ons dan ook regelmatig de vraag stellen of onze ‘non-verbale powerknop’ wel aan staat… Lichaamstaal is een superkracht, en da’s nog zacht uitgedrukt!
 
Non-verbale communicatie, dat verandert ook onze gedachten. En vocale eerste indrukken zijn eveneens van groot belang. Zeker aan de telefoon. Vocale variatie is een troef: varieer dan ook van snelheid, cadans en tempo. Geef persoonlijkheid aan je stem. Heb je een slecht humeur? Neem dan beter niet op want dat kan je in je stem niet verbergen. Bel ook rechtstaand en adem steeds uit bij je eerste woord ‘Hallo’ zodat je je laagste natuurlijke uiteinde van je stem gaat gebruiken. Mensen met een lage stem worden immers als geloofwaardiger en meer betrouwbaar ervaren. En vergeet vooral niet te glimlachen. Oprecht. Dat wil zeggen: inclusief die schattige kraaienpootjes.
 
Lichaamstaal is een uitwendige reflectie van onze innerlijke toestand. Yin en yang als het ware… Non-verbale communicatie is eerlijker dan woorden, zo leerden we ook nog. ‘Enorm veel bijgeleerd’, ‘Super interessant!’, ‘Zo boeiend’: het zijn maar enkele van de leuke reacties die we Eva op het einde van de avond onder de vorm van welgemeende complimenten gaven. Met veel dankbaarheid én een oprechte glimlach. Die kraaienpootjes nemen we er met plezier bij!