De zin en “onzin” van clean desk | auteur Isabel De Wit

Clean desk policy. Je hebt believers en non-believers, ‘lovers en ‘haters’. Sommigen houden van orde in de chaos, anderen van puur minimalisme. En het moet gezegd: clean desk heeft zijn voordelen. Zoals: mentale rust, letterlijk een proper en hygiënisch bureau én privacy (die curieuze collega zal dus geen gevoelige informatie kunnen lezen bij het toevallig voorbijwandelen).

Maar een clean desk komt er niet zomaar. Je hebt een ‘voor’ en een ‘na’ stadium en de weg ertussen en ernaartoe vraagt nu eenmaal wat inspanning. En moed. Want hier luidt het motto: ‘Durf weg te gooien!’. Maar natuurlijk met een eco mindset. Papier en ook kleine post-its doe je dus netjes in de papiermand. Of gebruik je als kladpapier. Confidentiële documenten doe je uiteraard in de papierversnipperaar. Een tweede luik is het organiseren van je bureau. Zorg voor leuke sorteerbakjes of ladeblokjes. Of ga voor paperless of ‘paper light’. Da’s pas ecologisch.

Ook ik ben voor orde en structuur. Maar ben niet altijd even ‘clean desk minded’. Een totaal leeg / clean bureau is voor mij nog een grote stap. Liever een tussenversie: documenten hier en daar, maar in een overzichtelijke manier. Een leuke (huisdier)foto in een kleurrijke kader en een ‘inspiring quote’ kalender mogen voor mij niet ontbreken …