De collegialiteit in je team bevorderen | auteur Isabel De Wit

Je collega’s. We zeggen het vaak maar het is echt zo: je ziet ze meer dan je huisdier, familie of vrienden. We werken immers minstens acht uur per dag, vijf dagen per week in dezelfde ruimte, op hetzelfde eilandje of op hetzelfde kantoor. Met de glimlach naar het werk komen, is dus prioritair.

Iedereen heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid, manier van werken en manier van aanpakken. Iedereen is anders, ook je collega’s. Een goede sfeer, leuke humor en open communicatie zijn dé hoofdingrediënten voor de gouden mix van een fijne collegialiteit in je team.

Tips om die belangrijke band te verbeteren, bevorderen of creëren?

  • De meest eenvoudige adviezen zijn vaak de beste: Start de werkdag met oprecht te vragen hoe het met je collega’s gaat. En hoe het weekend was. Toon geïnteresseerd interesse, dan krijg je die oprechtheid ook terug.
  • Plan een gezellige lunch in. Eens ‘buitenshuis’ gaan eten in plaats van in de cafetaria of de keuken, is leuk om de gedachten te verzetten. En bij te babbelen met je team. Over andere zaken dan het werk. Bevordering van de teamgeest én versterking van de innerlijke mens.
  • Organiseer eens één keer per jaar de ‘We doen elkaars job’ dag. Zo ervaar je de functie van je teamleden en heb je een echt zicht op hun uitdagingen en to do’s van elke dag. Je kan je dan ook beter inleven in elkaars prioriteiten.
  • Geef elkaar een fysieke felicitatie. Een leuk kaartje met persoonlijke tekst op voor hun verjaardag bijvoorbeeld, in plaats van een mailtje. Of plak eens een ‘Topcollega’ of ‘Goed gedaan’ post-it op hun scherm. Of waarom geen gekke feestdagen e-card met jullie gezichten in verwerkt? Lachen verzekerd!
  • Doe samen, tijdens of na het werk, iets voor het goede doel. Een ‘giving back to society day’ dus. Bijvoorbeeld een dag meedraaien bij de Voedselbanken, gaan helpen in een dierenasiel, zwerfvuil opruimen in de buurt, … Echte teambuilding én je doet iets goeds voor de maatschappij. Een mooie win-win dus.

Naast al deze tips is het gewoon erg simpel: Ga met je collega’s om hoe je zelf graag behandeld wordt. We zijn allemaal verschillend, haal er je voordeel uit. Ieder teamlid heeft zijn / haar competenties, talenten en ideeën. Voeg deze samen en je krijgt een mooie blend van teamspirit. Want wie wil er nu geen 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid?