Activiteit september 2023

Op een mooie donderdagavond in september hadden we Francine Heirbaut op bezoek bij ManAs. De locatie? Het adembenemende Salons Schoeters: al jaren generatie na generatie een meer dan vaste waarde. Onze spreekster haar visitekaartje herbergt de naam ‘Styling Inspirator’ maar zij is zoveel meer. Ze gaf ons doorheen de avond een deugddoende boost en liet ons letterlijk en figuurlijk stralen. Nadat ze vol enthousiasme met ons haar curriculum vitae overliep, kwamen we tot de essentie van haar uiteenzetting. Na heroriëntering van haar loopbaan werd het tijd eindelijk iets te doen met haar grote passie. Haar inspiratie om grenzen te verleggen in de mode. Ze kon het niet verdragen dat mannen en vrouwen niet uit de verf komen. ‘Zo mis je kansen privé en op het werk’.
Francine straalt één en al zelfvertrouwen uit maar we kwamen ook te weten dat zij eveneens met onzekerheden kampt. Het zinnetje van haar moeder glipt soms nog binnen: ‘Francine, wij zijn mensen van achter de schermen en niet van op het podium’. Francine gaf met veel trots toe een echte feministe te zijn. Als Styling Inspirator werkt ze het liefst op een duurzame manier. Zo laat ze jou tijdens een eerste sessie je eigen ’toppers’ en ‘floppers’ van kledij meebrengen. Samen shoppen met de klant doet ze niet. Want je hebt zoveel pareltjes in jouw kleerkast liggen! Van ‘personal styling’ krijgt Francine dan ook tonnen energie.
We werden ondergedompeld in haar talenten, het was ook een echte ‘workshop’avond: ze zette ons met veel plezier aan het werk. Zo duidden we onze top 5 talenten aan in duo. Met iemand van de andere aanwezigen die we (nog) niet goed kenden. Want, ‘we kunnen niet over kleren en kleuren spreken zonder het eerst over de binnenkant te hebben’. Francine gaf ons doorheen de avond allerhande tips mee. Zoals: ‘Put your red high heels on’: mentale setting. Jezelf fierheid geven: bijvoorbeeld tijdens een belangrijke video call jouw beste hakken aandoen: letterlijk rechtop staan, met trots! En ook al werk je thuis en ruiken je collega’s het niet, verwen jezelf met parfum: het is een vorm van zelfrespect.
Styling? Dat is je intimiteit vertalen. We ontdekten ook onze persoonlijke stijlvoorkeur aan de hand van een vragenlijst. Van ‘ken je klassiekers’ tot ‘kwaliteit staat op nummer 1’. Van ‘Romantic style’ tot ‘Natural style’: iedereen is uniek. Een quote die blijft plakken aan de ribben: ‘Dress like you are already famous’. En ook deze: ‘Wij vergeten te kijken naar zoveel mooie dingen aan ons lichaam. We kijken alleen maar naar wat we niét mooi vinden’. Deze komt ook binnen: ‘Schenk aandacht aan je look, het helpt in moeilijke tijden’. Daar kunnen wij ons zeker in vinden.
Ook het belang van accessoires kwam aan bod. Hoe deze een effect kunnen hebben. Je kan er meteen een totaal andere stijl mee creëren. Zij nam de proef op de som met halskettingen. Het wordt bijna een kledingstuk, een decorstuk. Het sluitstuk werd een knaller van formaat: een outfit voor het bespreken van een promotie, voor een gesprek met een potenti��le klant, voor een teambuilding, voor een restaurantbezoek met  de collega’s,… Het werd ‘een dagje in het bedrijfsleven’. Francine wisselde elke keer van look. Dé grootste tip van de avond? ‘Bedenk een ‘signature look’: een kledingstijl die mensen met jou gaan associëren.’ En kies kwaliteit boven kwantiteit.
Wat een gouden avond. En de omkadering was ook super. De vele hapjes in het knappe Salons Schoeters waren stuk voor stuk een streling voor het oog én smaakbommetjes bij elke hap. We werden enorm in de watten gelegd. Op en top als je ’t ons vraagt!