Activiteit mei 2023

Op woensdagavond 24 mei nam Hajo Beeckman ons mee op sleeptouw richting het gekende probleem in ons land: file. Het was leuk een gezicht te kunnen plakken op deze vertrouwde radiostem. De verkeersspecialist had een PowerPointpresentatie mee om zijn uiteenzetting kracht bij te zetten, maar doorheen de avond merkten we dat hij deze slides niet echt nodig had. Het werd zo’n uitvoerige babbel, met heel veel vragen en antwoorden, dat we op een interessante snelweg richting een boeiende lezing zaten! Van de inflatie en de hoge energie- en brandstofprijzen tot de nasleep van corona. Er passeerden veel ‘hot topics’ de revue. Zo leerden we bij dat maart van dit jaar de drukste maand ooit in Vlaanderen en zeker in Antwerpen was. En waar vroeger Brussel dé filehoofdstad van België was, is deze stad nu een voorbeeld van goede openbaar vervoer organisatie, anders dan in Vlaanderen…
75% van de files bevindt zich op de kleinere wegen, niét op de snelwegen. De ‘boosdoeners’? Waze en co. Deze navigatie-app wordt bejubeld (door de gebruikers) én vervloekt (door de bewoners). Ook de salariswagens kwamen aan bod. We zijn kampioen van de wereld als het op deze auto’s aankomt…  Salariswagens worden nog steeds populairder. Ook voor profielen die er vroeger geen recht op hadden… Gelukkig wint de fiets ook wel aan fans in cafetariaplannen.
De versnelde groei van de vergroening van het bedrijfswagenpark. Een uitdoofscenario voor fossiele brandstofauto’s. Hajo nam ons  er in mee. Zo waren vorig jaar zes op de tien bestelde bedrijfswagens elektrisch.
Mobiliteitsbudget, fietsvergoedingen, cafetariaplannen,… Hajo legde het ons allemaal in klare taal uit. Vrachtverkeer kwam ook aan bod: denk aan de vele pakjesleveringen van bestellingen die gisteravond werden gedaan en vandaag al worden geleverd… Het gaat sowieso een ‘hobbelig parcours’ worden, met al eens een lekke band. Maar gelukkig is de Belg ook creatief. Zo zien we meer en meer wijkinitiatieven zoals Partago. Maar een fenomeen is het nog niet in België.
Het was een boeiende uiteenzetting van Hajo, weer veel bijgeleerd! De locatie maakte het die woensdagavond echt wel af. Hotel & Congrescentrum Ter Elst ontving ons met open armen. Verfrissende drankjes, een hele grote borrelplank: we werden op en top verwend. En als cadeautje kregen we nog een heerlijk potje huisgemaakte honing mee!