Activiteit Februari 2023

Op maandagavond 13 februari was het naar goede gewoonte onze ‘Algemene Ledenvergadering’: tijdens deze presentatie informeerden we onze leden en steunende leden over het reilen en zeilen in onze management assistants club. Met een blik op de financiën van onze vzw, een terugblik op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het programma van dit feestjaar hadden we hiermee de vaste ingrediënten voor een cocktail die hopelijk door de aanwezigen gesmaakt werd!
We waren te gast in het bijzonder mooi hotel NH Collection Antwerp Centre. Gillis Passenier, Market Sales Manager, nam ons achteraf ook mee op sleeptouw en gaf een interessante rondleiding in het hotel, we mochten ook enkele kamers bekijken. Gillis gaf ons ook een presentatie zodat we alle troeven van het hotel op enkele minuten tijd ontdekten. Zo is dit de eerste NH Collection in de stad. En het enige hotel rond het station met een tuin. Van in de lobby zie je meteen de groene parel. Er zijn de voordelen van het transport maar niet de geluidsoverlast van het station. Handig! Alle zalen in het hotel zijn bovendien voorzien van daglicht. Een toplocatie in Antwerpen als je ’t ons vraagt. 186 kamers, 5 boardrooms die kleiner of groter gemaakt kunnen worden. Leuk weetje: alle zalen zijn vernoemd naar de slijpwijzes van diamanten, een fijne link met de buurt van het hotel.
Nadien was het tijd om het woord te laten aan onze spreekster van de avond, Chrisje Stultiens. We waren erg benieuwd voor haar uiteenzetting. De titel “Proficat met uw burn-out” was alvast een gedurfde om ons te triggeren… Chrisje stak meteen van wal over die bijzondere titel. Haar buurvrouw zei die ‘proficiat’-zin meteen tegen haar toen ze hoorde dat Chrisje een burn-out had. “Proficiat, nu kan je een tweede leven beginnen”. Achteraf gezien had haar buurvrouw 200% gelijk vertelde Chrisje ons. Chrisje hield van haar job en o ironie die job was ‘Talent Manager’. Maar de stress werd haar te veel. Alles werd haar teveel. Ze kreeg de diagnose ‘burn-out’.
Chrisje kreeg vaak de vraag “hoe dat voelt”. Wel, ze voelde zich verloren, heel extreem vermoeid. Haar maag was (en is nog steeds) haar barometer. Haar hoofd voelde zo warm aan, het leek alsof haar haar in brand stond. Ze werd paranoia. Ze sliep heel slecht en voelde zich minderwaardig. En op mentaal vlak: extreme stress, ze was echt letterlijk haar verstand aan het verliezen.
“Wat is nu eigenlijk een burn-out?” Ze verwoordt het als ‘een krankzinnige storing van je energie’. En ja, ze was gedreven, een ja-zegger, over-empathisch. Een perfectionist: de lat heel erg hoog leggen voor zichzelf, niet voor de ander.
“Hoe voel je het aankomen?” Op een gegeven moment had ze alleen nog maar deze gedachte: “Ik kan het hier allemaal niet meer aan”. Iets dat haar op haar job normaal maandelijks een halfuur tijd kostte, nam plots uren en nog meer uren in beslag.
“Hoe behandelen?” Allereerst: ga naar je huisarts. Chrisje wou ‘slechts drie weken’ thuisblijven, het is langer geworden. Ga ook naar een psycholoog. Aanvaard medicatie. Chrisje was in een depressie aan het glijden en had echt antidepressiva nodig.
Wees mild voor jezelf, zelfliefde is zo belangrijk. Heb geduld. Dit heeft tijd nodig. Chrisje is er nog niet van af geeft ze toe. Het sluimert altijd nog rond in meer of mindere mate.
“Burn-out en jouw relatie”: er is voor Chrisje en haar man een voor en na 11/09/2015. Haar man is een jaar thuisgebleven om voor haar te zorgen. De relatie is anders maar nog veel sterker.
“Kan je sterven aan een burn-out?”: ja…
“Is preventie mogelijk?” Ja, die zelfliefde, zelfzorg is zo belangrijk.
Chrisje gaf de avond ook een interactief kantje door ons oefeningen in duo’s te laten doen. “Geef jezelf een energiescore”. “Aan welke energiegever denk jij?” Het is zo belangrijk om daar bij stil te staan.
Chrisje gaf ons daarnaast ook nog enkele tips mee: zo speelt ze regelmatig met haar man het kaartspel “Waarom ik van je hou”. En schrijven bleek voor haar ook een vorm van therapie. Op haar blog Wereldgenieter schreef ze regelmatig teksten over haar burn-out proces.
“Is er leven na burn-out?”: Ja, maar het is dus nog niet uit haar lijf.
Ze is nooit meer teruggegaan naar het bedrijf waar ze werkte. Haar werkgever was gelukkig doorheen de ganse periode heel begripvol en steunend en liet haar weten dat ze zelf mocht kiezen wanneer ze terugkwam. Maar Chrisje besloot dit niet te doen. Haar leven heeft ook een andere wending gekregen. Sinds januari dit jaar hebben zij en haar man hun zaak ‘BnB Antwerp’ verkocht. De vraag “Wat ga je doen als je in pensioen bent?” is ook zo’n populaire. Wel, ze heeft beslist dit nu al te doen. Reizen en schrijven. Omdat het kan. Het leven leiden dat zij en haar man willen. Trager leven en trager reizen. Met minder gelukkig zijn. Met meer, elkaar, gelukkiger zijn.
Haar dromen zijn mooi om te aanhoren: ze gaat een boek schrijven én zich verdiepen (al volop bezig) in bitcoins. Vorig jaar heeft ze hier een opleiding over gevolgd en is er een nieuwe wereld voor haar en haar man opengaan. Met veel goesting voor deze nieuwe wereld werd zij aandeelhouder van de Digital Currency Academy.
Dus ja, “proficiat met uw burn-out”! Want er kan écht wel een nieuw leven voor Chrisje en andere ‘lotgenoten’ beginnen. Chrisje noemt zichzelf nu haar ‘versie 2.0’. Wel, wij zagen een hele mooie versie. Authentiek, hart op de tong. Bedankt Chrisje voor jouw mooie getuigenis!