Zelfzorg | auteur Isabel De Wit

 

zelfzorg

Heb het zelf ook moeten leren. En pas het nog maar recent echt goed toe. Zelfzorg. Wat een woord. Klinkt egoïstisch, niet? Want we zijn het toch gewoon om voor een ander te zorgen? Ja, en da’s goed. Maar het is zoals met graag zien. Hoe kan je voor een ander zorgen als je niet voor jezelf zorgt?

In deze hectische druk-druk-druk dagen en tijden, is het meer dan ooit van belang om aan zelfzorg te doen. In al zijn facetten. Op het werk en thuis. Drink eerst van je kop koffie of glas water vooraleer je op die dringende mail antwoordt. Eerst de dorst wegwerken, dan die volle mailbox. Ga eerst naar het toilet en dan naar die meeting. Vul eerst je primaire behoeften in.

Maar we weten allemaal hoe het gaat: we negeren onze dorst, honger, volle blaas, hoofdpijn, … om toch maar eerst die dringende to-do’s te doen, die deadlines te halen, die manager te pleasen. Op den duur merk je niet meer dat je eigenlijk al lang niet meer van je dagelijkse 1,5 liter water gedronken hebt. En skip je regelmatig de lunch of eet je snel snel achter je bureau. Multitasken, het woord moet uit onze woordenboek gehaald worden.

Ook thuis moet je zelfzorg toepassen. En niet uitstellen. Neem dat voetbadje. Doe dat gezichtsmasker. Neem dat deugddoend bad. Las die qualitytime voor jezelf in. En niet volgende week of een andere keer. Maar nu. Uitstel is afstel. Laad je batterijen dus al in tussentijd op. En niet alleen wanneer ze plat zijn. Want dan knabbel je aan de reserves. Zorg dus goed voor jezelf!