Goede voornemens? Zoek het niet te ver | Auteur Isabel De Wit

Een nieuw jaar is onlosmakelijk verbonden met het maken van goede voornemens. Magazines en kranten staan er bol van. ‘Wat wil jij anders aanpakken in 2020?’, ‘Het bereiken van je persoonlijke en professionele doelen in vier stappen’,… Bucketlists, zelfhulpboeken en wishlists in overvloed. Maar je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken. Leg jezelf geen nieuwe deadlines of doelstellingen op. Je hebt er al genoeg zonder er nog enkele bij te maken. Want wat jou nu net extra stress bezorgt, zijn nieuwe lijstjes met to do’s of stappenplannen om pakweg die marathon voor te bereiden.

Het maken van goede voornemens is leuk maar het mag je geen ‘slaaf van’ laten worden. Denk gewoon eens rustig na over het afgelopen jaar en schrijf in een notendop op wat je graag anders wil.

 

Merk je bijvoorbeeld dat je jezelf de afgelopen 365 dagen telkens voorbij holde? Las dan elke week een ‘foertdagske’ in. Is het goede voornemen ‘meer sporten’ halverwege dit jaar al gesneuveld? Probeer het dan in 2020 eens anders aan te pakken door voor kleine boodschappen of uitjes te kiezen voor de fiets in plaats van de auto. Of stap een bushalte vroeger af. Wil je meer stilstaan bij de ‘alledaagse dingen des levens’? Schaf dan een ‘One line a day – a five-year memory book’ aan. Een aanrader trouwens. Ik kocht het en ben ermee gestart vanaf 1 januari 2019. Elke dag één zin (of twee want ik ben erg slecht in kort en bondig schrijven) noteren over die afgelopen dag. Leuk om terug te kijken naar wat er me de afgelopen maanden bezighield. De kleine en grote gelukjes, uitdagingen van alle dag en een jobswitch. Ik kijk er al naar uit om binnen vijf jaar alle zinnen van het halve decennium te overlopen!

Je hoeft dus geen geweldig grote nieuwe levensmotto’s te hanteren om een nieuw jaar goed te starten. Plan regelmatig een lummeldagje, omarm de gewone momenten in je leven en fiets je gelukkig. Veel succes!