Een man (of vrouw) met een plan | auteur Isabel De Wit

blog

De agenda is ingevuld, laat die werkweek maar komen. Tot in de puntjes ingepland. Want plannen, daar zijn we een kei in (zeker als assistant 😉 ). We kleuren die taak rood in gezien de dringendheid, die meeting geel want is dat groot project met de collega’s van de verschillende departementen, en dat topic blauw want privé.

Die kleurrijke planning kan echter helemaal anders uitdraaien. Want nog voor je je eerste welverdiende warme kop koffie gedronken hebt, belt die ene manager al om te zeggen dat meeting x uitgesteld moet worden naar vrijdag. En cancelt vriendin Lea de geplande zumbales. En moeten die slides voor dat grote project straks, en niet donderdag, klaar zijn. Bye bye planning, hallo flexibiliteit. Het spel ‘zoek de tien verschillen in de oude en de nieuwe weekagenda’ kan beginnen. Soms biedt een verschuiving in je agenda ook nieuwe mogelijkheden. Die ene collega onverwachts op externe meeting? Dat komt eigenlijk goed uit, zo kan je aan die presentatie beginnen in plaats van die drie uur durende meeting …

Hoe mooi dus ook die kleurrijke planning, zekerheid dat alles ‘volgens plan’ zal verlopen, heb je niet. Je bent dus regelmatig een Flexibele Fien in het strak jasje van een kameleon. Verandert gemakkelijk van kleur en past zich overal aan.

We lazen recent ook dat afspraakjes, etentjes of andere leuke activiteiten met je sociale kring inplannen in je agenda, juist stress creëren. Omdat al dat geplan je aan je werk doet denken en dus die geplande afspraak lijkt op een werkactiviteit. Spontaan en onverwacht een afspraakje met de vrienden regelen, is dus de nieuwe trend. Lege agenda, volle avond … Succes!