Activiteit juni 2022

Dinsdagavond 21 juni was het zover: ons jaarlijks ‘bedrijfsbezoek’. En wat voor één. We waren immers te gast bij CMB.Tech. Locatie: hun waterstoftankstation. Onder een stralend zonnetje werden we meegenomen in de boeiende wereld van vergroening. Alexander Saverys legde ons immers vol enthousiasme het verhaal van CMB.Tech uit. Zo is waterstof een fantastische stof want geur- én kleurloos en niet toxisch. En kan er, voor de hele grote schepen, van die stof ook ammoniak worden gemaakt. Zo zal het allereerste schip op ammoniak in 2025 uitvaren.

Hun schepen zijn eigenlijk drijvende fabrieken. Van zon, wind en water maken ze de bijzondere waterstof. Bij CMB.Tech staan ze ook niet stil. Zo hebben ze een heel groot project in Namibië waar ze waterstof kunnen produceren en de zon en wind ‘importeren’ naar België. Ze maken ook elektriciteit in Namibië zodat de bevolking niet afhankelijk is van buurlanden. De toekomst wordt erg boeiend en de toepassingen met waterstof zijn dan ook legio, er gaat nog heel veel vooruitgang gebeuren.
Er zijn maar vier waterstoftankstations in België, waarvan dus één van hen. Voor we naar de Mexicostraat afzakten, wisten we niet goed wat te verwachten van een ‘waterstoftankstation’. Maar vanaf zin één waren we helemaal mee in het verhaal. We dreven mee op Alexander zijn enthousiasme en luisterden geboeid naar de toelichting over de wondere wereld van deze evolutionaire toepassing. Een geslaagd bezoek waar we door de vele vragen die we stelden, dorst van kregen! Als ideale afsluiter gingen we naar ’t Kerkschip, een verborgen parel als je ’t ons vraagt. We genoten er van het geweldige karakteristieke interieur en lekkere hapjes en drankjes. Van een geslaagde activiteit gesproken!