Activiteit Januari 2024

De eerste bijeenkomst van het nieuwe ManAs-jaar was er eentje dat we niet gauw zullen vergeten. We trotseerden de sneeuw om de toelichting van Thea Bombeek te horen. Een uitermate boeiende uiteenzetting waar we stil van werden. De drijfveer om over toxische collega’s een boek te schrijven, kwam er bij haar nadat ze ‘in een vorig leven’ had gewerkt voor een zeer toxische baas. Na dat harde hoofdstuk zette ze de stap naar een coach. Ze merkte in haar omgeving echter heel veel mensen met toxische collega’s of bazen. Dit boek geeft jou de nodige handvaten. Tips van een ervaringsdeskundige. Want Thea is hier als een sterkere vrouw uitgekomen en wil iedereen die met zo’n type personen te maken krijgt, een hart onder de riem steken.
Ze maakte ook het brugje naar ons, management assistants. Want als assistant hebben wij een sleutelrol. Haar doelstelling: tools om je zelfvertrouwen terug te vinden, en terug weerbaarder te worden. Onze spreekster startte haar uiteenzetting met  het voorlezen van het verhaal van ‘de schildpad en de schorpioen’ uit haar boek. Die laatste is een metafoor voor een toxisch functionerend persoon.
We overliepen met Thea de kenmerken van schorpioengedrag, alias ‘destructief gedrag’. Denk aan manipulatief zijn, emotionele chantage gebruiken. Charismatisch, grootheidswaan, steeds in het midden van de belangstelling willen staan. Verdeel- en heerspolitiek is er ook zo eentje. En geen empathie hebben. Geen vermogen tot zelfreflectie. En hoe zit het met de verhouding man/vrouw? Er zijn volgens studies evenveel mannelijke als vrouwelijke schorpioenen maar hoe hoger in de organisatie, hoe meer mannen… Tussen de 4 à 8% van de mensen zou dit ‘schorpioengedrag’ vertonen.
Schorpioenen zijn uitstekende acteurs, ze dragen een masker, ‘spelen’ slachtoffer. Ze kunnen er niet tegen als een ander succes heeft. En ze geloven hun eigen leugens. Ze zijn zeer schadelijk voor het slachtoffer, ‘hun doelwit’. Ze zijn heel goed in vragen stellen maar van henzelf weet je niets. Ze zijn een kei in collega’s tegen elkaar opzetten. En als er iets fout loopt, is het altijd de schuld van iemand anders. Als iets goed gaat, is het hun verdienste. Ze kunnen ook nooit ‘sorry’ zeggen. Ze vinden dat ze boven de wet staan. ‘De wet geldt voor een ander, niet voor hen.’
Geloof in je eigen intuïtie: ‘Intuition is the gps of the soul… Is yours turned on?’ Dat is dé hamvraag. Volg je intuïtie en leer er op te vertrouwen. Het is heel belangrijk om je innerlijk kompas, de verbinding daarmee, te blijven voelen. De relatie met jezelf is dan ook de belangrijkste én langste in jouw leven. En hoe meer zelfvertrouwen jij hebt, hoe minder je slachtoffer van zo’n toxisch persoon wordt. Maar over dat zelfvertrouwen gesproken: hoe kunnen we al die eigen overtuigingen die ons zelfvertrouwen ondermijnen, veranderen? Gedachtehygiëne komt hier van pas. En ook: ‘Wat je aandacht geeft, groeit’. Buig het om in het positieve: je kan op jezelf boos zijn omdat je ‘maar zeven to do’s van de tien hebt gedaan’, en die ‘andere grote drie niet’. Maar verander het in: ‘Ik heb toch maar mooi al zeven taken gedaan!’ Jouw eigen taalgebruik is dus belangrijk: gedachten zijn krachten… Zeg dus niet: ‘Dat is een probleem’ maar verander het eens in de zin: ‘Dat is een uitdaging.’
Thea gaf ons tips voor meer zelfvertrouwen. Zoals om je te omringen met positief ingestelde mensen, en om er zélf één te zijn. Hou een dankbaarheidsdagboek bij. Trek de natuur in. En beoefen een hobby. Durf ook professionele hulp te zoeken. Vraag ook aan die professional wat zijn ervaring is met toxisch gedrag. Opdat je meteen bij de juiste psycholoog met kennis van zaken zit. Ook hier: vertrouw op je intuïtie: voel je geen klik met die professional? Zoek dan verder naar iemand die wél een goede match is.
Wat een beklijvende uiteenzetting. Maar o zo broodnodig. Nadien was er gelukkig nog veel tijd voor vragen en antwoorden. De locatie van deze mooie avond? Dat was het knappe vernieuwde Mercure Antwerp City Centre hotel. We kregen een fijne rondleiding én genoten van heerlijke hapjes en drankjes. We verwelkomden ook heel wat nieuwe leden in ons ManAs-team en hadden voor elk nieuw lid een cadeautje.