Activiteit Januari 2023

We startten ons feestjaar – in september vieren we het 50-jarig bestaan van ManAs – goed op woensdagavond 18 januari. De inspirerende uiteenzetting van Ilona Plichart zat daar zeker voor iets tussen. En ook het feit dat we elk lid elke maand een attentie geven. Want ManAs is jarig, maar de leden krijgen de cadeautjes! Als dat geen goede deal is…
Ilona is coach, trainer, facilitator maar ook ‘samenlezer’, doener, denker en daarnaast eeuwig bijlerend en lezend… Als coach begeleidt ze denk- en veranderingsprocessen, diepgaand en gericht op actie en impact. Deze duizendpoot leerde ons bij over ‘werken en leven vanuit talenten en zo meer kans hebben op (werk)geluk’. Ze focuste samen met ons op onze talenten en hoe we die het best gebruiken om zo de beste versie van onszelf te worden.  Als fervent lezer gebruikte ze als rode draad graag quotes uit boeken, slagzinnen zoals “Eén van onze grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren”. Met enkele oefeningen maakte ze de avond ook interactief. Zo sloegen we met onze buur een babbeltje en vertelden we aan elkaar wat ons die dag energie had gegeven, met wie we ons verbonden voelden en hoe we voor onszelf hadden gezorgd. Moeilijke vragen… Of net niet?
Om je gelukkig te voelen, is er een ‘heilige drievuldigheid’ waaraan moet worden voldaan: autonomie – verbondenheid – competentie. Maar het wringt geregeld tussen die drie… Een andere mooie eyeopener die de enthousiaste spreekster ons bijleerde was dat er een verschil is tussen talenten en competenties. Als je vanuit een talent kan bezig zijn, dan krijg je energie. De tijd is zo voorbij, je verliest hem zo snel uit het oog. Een competentie, daarvan kan collega x je zeggen “Amai, jij kan dat goed!” terwijl jij alleen maar denkt “Je zou eens moeten weten hoeveel moeite mij dat kost”. Met de Mentimeter app peilde ze naar onze antwoorden op de vraag “Hoe wil jij bijdragen in je afdeling/organisatie?” Het viel op dat er veel gemeenschappelijke antwoorden waren: kennis delen – zorg dragen voor – ondersteunen – organiseren – de collega’s vlot laten werken.
Met vragen als “Wanneer was je een keer écht klaar met al je werk?” en “Hoe breinvriendelijk is je kantoor?” deed ze ons wederom nadenken.  En wat als je nu eens stopt met e-mails lezen? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Genoeg stof tot napraten dus en dat deden we ook in het prachtig gerenoveerde hotel Mercure Antwerp City South. Vergezeld van lekkere hapjes en drankjes in de gezellige bar was het een geslaagd startschot van ons mooi feestjaar.