Activiteit Januari 2022

Het startschot van ons nieuw ManAs-jaar werd ingezet door een enthousiaste medewerker van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD vzw). Jonathan Deleener gaf met veel plezier tekst en uitleg over de Tournée Minérale campagne, een concept dat ondertussen een begrip is geworden en een grote (blijvende) hype werd. Bij de start van de campagne had het VAD-team alleszins niet verwacht dat het zo’n grote succesformule ging worden.
Maar de VAD doet meer dan alleen het uitrollen van de Tournée Minérale campagne. Preventie is één van hun taken maar evenzeer geven zij ook vorming, bijvoorbeeld aan medewerkers in ontwenningsafdelingen van psychiatrische ziekenhuizen. Hun doel is om draagvlak te creëren.
Het concept van ‘een maand zonder alcohol’ hebben ze niet uitgevonden maar goed benut van andere landen, denk maar aan het Verenigd Koninkrijk met hun ‘Dry January’ en Nederland met ‘Ik pas’.
De doelstelling van Tournée Minérale is om de bevolking te laten stilstaan bij hun alcoholgebruik. Sensibilisering rond de risico’s van alcohol. Eén van de meest gehoorde reacties op de Tournée Minérale campagne is ‘Ik heb dat niet nodig want ik heb geen probleem met alcohol’. Maar TM splitst zich toe op iedereen die een glas alcohol drinkt. Er zijn jammer genoeg heel veel kankers die een link hebben met alcohol. Het veroorzaakt ook stress op onze organen. De maatschappelijke kost van alcohol ligt nu eenmaal heel hoog. Alcohol is dan ook iets dat in onze gewoontes sluipt.
Tournée Minérale wil allesbehalve met het vingertje wijzen maar de mensen bewust laten worden van hun alcoholgebruik. Door een positieve boodschap te brengen, betrek je gewoon ook meer mensen. De campagne van dit jaar focust zich op de positieve effecten die je ervaart door geen alcohol te drinken. Je beter in je vel voelen, de link tussen alcohol en welzijn.
Het werd een boeiende avond waarin we veel te weten kwamen over de mooie bewustwordingscampagne die Tournée Minérale is. Een ideale inleiding voor ons nieuw ManAs-jaar, waarop we graag (virtueel) klonken met een verfrissende mocktail of ander lekker non-alcoholisch drankje!