Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Hajo Beeckman | Haalt de fiets ons uit de file?

woensdag 24 mei @ 19:30 - 22:30

Het verkeer in België zit vaak in de knoop. Jouw dagelijkse gids door de files op de Vlaamse wegen is VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. Vanuit een bevoorrechte positie volgt hij bij VRT NWS ook de laatste trends in mobiliteit. De coronacrisis zorgde voor minder druk op het vervoersysteem maar na die hevige golven verplaatsten we ons opnieuw meer. En dat botst met de Europese klimaatdoelstellingen, die ons in de volgende jaren zullen verplichten om minder te rijden en te reizen, dichter bij elkaar te wonen en vaker de fiets te gebruiken.

Hajo kijkt in zijn lezing met een kritische blik naar de stroom van voorstellen en analyses waarmee beleidsmakers en analisten in het licht van die recente uitdagingen de verkeersknoop willen ontwarren. Wat werkt er? En wie verkoopt er onzin? In een vaak emotioneel en gepolariseerd debat zoekt hij naar rationele oplossingen.

Hajo studeerde politieke wetenschappen, ruimtelijke planning en verkeerskunde in Gent en werkte daarna als onderzoeker bij de universiteiten van Leuven en Gent. Vanaf 2001 zette hij mee zijn schouders onder de uitbouw van het toen nog prille Vlaams Verkeerscentrum. Vanaf 2008 werd hij er ook woordvoerder. In 2015 maakte Hajo de overstap naar de VRT. Daar werkt hij voor de verkeersredactie en de nieuwsdienst. In 2018 werd hij voor zijn uitmuntende taalgebruik bekroond met de Grote Prijs Jan Wauters.

Haalt de fiets ons eindelijk uit de file? De fiets is aan een steile opmars bezig. Het Vlaams Gewest en de gemeenten kunnen de herwonnen populariteit van de fiets echter nauwelijks bijbenen. De infrastructuur is ontoereikend. Zelfs met budgetten die dubbel zo groot zijn als vandaag duurt het nog 15 jaar voor je op de gewestwegen overal veilig en comfortabel kan fietsen.

Analisten pleiten voor duidelijke keuzes. Investeer als éérste in de fiets, daarna komt de rest. Wil je de fiets nog populairder maken? Maak de auto dan duurder. Dat kan via rekeningrijden en met hogere parkeertarieven in de stad. Maar is dat allemaal realistisch? Hajo licht het ons graag toe.

 

ManAs leden: gratis | sympathisanten: € 18,00 | studenten: € 8,00

button_inschrijven

Gegevens

Datum:
woensdag 24 mei
Tijd:
19:30 - 22:30

Organisator

Management Assistant club
Telefoon:
0496251718
E-mail:
info@manas.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Hotel & Congrescentrum Ter Elst
Kattenbroek 1
Edegem, 2650 België
+ Google Maps
Telefoon:
03 450 90 00
Bekijk de site van Locatie