Kasteel den Brandt

De naam ‘Hof Ten Brande’ duikt voor het eerst op in 1396 en een verkoopakte uit 1558 omschrijft het goed als “een hoeve met huijsinge, speelhuijs, lande en bosschen”. De naam ‘Den Brandt’ refereert aan het afbranden van hei of bos om landbouwgrond te creëren.

Het huidige Kasteel werd, door Charles-Antoine della Faille, in 1790 opgericht en verbouwd in 1870 in laatclassicistische stijl met een nieuw fronton, schouwen, twee koetshuizen en orangerie. Ook het omringende park werd toen heraangelegd. Het Kasteel diende, zoals Kasteel Middelheim, als Zomerhuis (“Maison de Plaisance”) waar regelmatig (tuin-)party’s, recitals en andere feesten werden gehouden. Vanaf 1910 siert de fontein “Dansende Nimfen” van Walter Schott de Franse voortuin van het Kasteel. Na het overlijden van de laatste eigenaars (familie Kreglinger) verwerft Stad Antwerpen het eigendom (1964), verkavelt een deel in een riante parkwijk en maakt het Park openbaar.

N.V. Kasteel Den Brandt restaureert in 1991 het toenmalige Zomerhuis en Koetshuizen tot een uniek seminarieen evenementencentrum. Sinds dan is Kasteel Den Brandt een gevestigde waarde voor succesvolle seminaries, prestigieuze evenementen en klassevolle feesten.